preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ferdinandovac

 > Naslovnica
Vijesti

Izvanučionička nastava 6. razreda

Autor: Lidija Levačić Mesarov, 26. 6. 2018.

U petak, 8. lipnja 2018. godine, učenici šestog razreda naše škole posjetili su znamenitosti triju gradova: Čakovca, Varaždina i Koprivnice. Sadržaji, koje su proučavali, uglavnom su se temeljili na vjerskim temama proizašlim iz nastavnog plana i programa te na temama iz Hrvatskog jezika, Povijesti i Sata razrednika. Svi su predmeti bili u međusobnoj korelaciji. Učenici su bili u pratnji vjeroučitelja i razrednice.

         U sklopu sata Povijesti posjetili smo Stari grad u Čakovcu koji je danas preoblikovan u muzej.  Tamo  su upoznali djelovanje, ostavštinu i značenje plemićkih obitelji Zrinskih i Frankopana te smo uočili glavne karakteristike baroka na primjeru građevina grada Varaždina. Osim zadanih postignuća, ugodno smo bili iznenađeni i dodatnim sadržajima koje smo imali prilike vidjeti, odnosno ostalim postavama u muzeju, poput Folklora Podravine i Međimurja te postavu Domovinskog rata.

         Iz nastavnih sadržaja predmeta Vjeronauk učenici su posjetili samostan sestri Uršulinki u Varaždinu te izložbu „Trag dobrote” u Koprivnici. Izložba „Trag dobrote” govori o 20 godina djelovanja Varaždinske biskupije, važnijim događanjima koji su ju obilježili te je prikazan niz vrijednih knjiga i molitvenika koje posjeduje biskupija, zajedno s ostalim dragocjenim stvarima koje svećenik  koristi pri služenju mise, poput misnih pehara i odora. Posjet samostanu sestara Uršulinki bio je zaista poseban, jer osim što smo saznali samu povijest nastanka i djelovanja ovog samostana, mogla se osjetiti jedna posebna „energija” mirnoće i sreće kojom odišu sestre u tom samostanu. Učenicima je bilo korisno posjetiti taj samostan jer su imali priliku uživo vidjeti život i rad sestara u samostanu, samostanski vrt, vrtić i školu. Naime, red sestara Uršulinki u svom djelovanju posebno vodi brigu o odgoju i obrazovanju te stoga pružaju usluge vrtića, koji pohađa sedamdesetak djece, i škole koju s veseljem polazi stotinjak učenika. U školi djeca imaju produžen boravak i tri obroka u obliku doručka, glavnog obroka i užine, dok sestre same proizvode voće i povrće u školskom vrtu. Zanimanje za samu školu i vrtić daleko je veće od tehničkih mogućnosti kojima samostan raspolaže, pa je zato broj djece stalan, a prednost pri upisu imaju samo braća, navodi nam sestra koja nas je primila u samostan.

         Iz predmeta Hrvatskog jezika učenici su gledali crtani film Ferdinand, primjeren dobi učenika koji završava lijepom poukom  koju su učenici još dugo prepričavali prepuni dojmova.

         U sklopu Sata razrednika posebno sam sretna i ponosna, te moram pohvaliti sve učenike šestog razreda koji su se primjereno ponašali na izvanučioničkoj nastavi, poštivali autoritet svojih učitelja i pratitelja  te vlastitim primjerom znanja i ponašanja dostojno predstavili svoju školu i selo iz kojega dolaze. Razvijali su zajedništvo i empatiju. Na primjeru zajednice Čenakolo čuli su svjedočenja o negativnim stranama ovisnosti, postavljali dodatna pitanja te čuli moguća rješenja kako postupiti ako se netko od njihovih najbližih nađe u toj nesretnoj situaciji (potražiti pomoć stručnjaka/zajednice).

         Svi su sadržaji su bili izrazito profesionalno predstavljeni te djeci uzbudljivi i zanimljivi.  Ugodno smo se osjećali. Zadovoljni smo i vodičem te vozačem jer, osim što su savjesno obavljali svoje dužnosti, uvijek su veselo i nasmijano  i s osobitom pažnjom i zanimanjem pristupali djeci zbog čega su nam ostali u lijepom sjećanju.

                                                                   Razrednica

 

Tražilica
 

Ekatalog

 

Eko škola Ferdinandovac

Kalendar
« Siječanj 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji

Korisni linkovi
CMS za škole logo
Osnovna škola Ferdinandovac / Dravska 66, HR-48356 Ferdinandovac / os-ferdinandovac.skole.hr / ured@os-ferdinandovac.skole.hr
preskoči na navigaciju