preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ferdinandovac

Područni razredni odjel Crnec

PODRUČNI RAZREDNI ODJEL CRNEC

 

 

Povijest Novog Virja

Virovski konaki – danas Novo Virje smješteno je u pitomom i bogatom podravskom kraju nedaleko Đurđevca i Virja. Proteže se uz rijeku Dravu, duž ceste koja je zapravo bivši nasip sagrađen još 1827. godine. Danas se nalazi u sastavu Koprivničke –križevačke županije kao samostalna općina. U njenom su sastavu tri naselja: Medvedička, Drenovica i Crnec u kojima djeluju istoimeni područni razredni odjeli (područne škole). Područni razredni odjel Medvedička pripada Osnovnoj školi Molve, a područni razredni odjeli Drenovica i Crnec Osnovnoj školi Ferdinandovac.

 

POVIJEST ŠKOLSTVA U CRNCU

 

U spomenici ''Niže pučke škole Crnac Virovski'' piše da je škola otvorena 15. listopada 1908. godine, a bila je smještena u iznajmljenoj seoskoj kući Ivana Slamića. Prva učiteljica bila je Terezija Katušić. U vrijeme osnivanja škole bio je na snazi školski zakon iz 1888. godine prema kojem je škola u Virovskom Crncu bila niža pučka škola, a imala je četiri razreda i opetovnicu. Opetovnica je trajala dvije godine, a bila su je dužna polaziti sva djeca koja su završila nižu pučku školu. U razdoblju od 1913. - 1926. godine spominju se učiteljice i učitelji: Mijo Grivić, Vjekoslava Vrapčević, Stjepko Matasović, Marija Štefanec, Ivan Litvić, Stjepan Konjarek, Stjepan Bešenić i Katarina Kranjec. Nastava se ponekad prekidala zbog radova u polju da bi se opet produžila u ljeto, a zbog bolesti ili nedostatka učitelja ponekad se prekidala i po više mjeseci. U odnosu na današnje stanje, demografsko stanje stanovništva bilo je bitno drugačije te je u pojedinim godinama nastavu pohađalo i više od stotinu učenika. Nastava se godinama održavala u iznajmljenoj kući sve do 1927. godine. Početkom školske godine 1927./28. osniva se odbor za gradnju školske zgrade i u jesen započinju radovi na iskopu temelja. Dana 19. rujna 1928. godine započela je nastava u novoj školskoj zgradi.

Učitelj Ivan Kovačević (1929. - 1932.)

 

Prva učiteljica u novoj zgradi bila je Katarina Ivančan, nakon koje se izmijenilo više učiteljica i učitelja: Ivan Kovačević, Vilma Berger, Ljerka Matica Kolarec, Stanislav Markoja, učiteljski par Katica i August Cerovečki, učiteljski par Marica i Martin Fuček, Stjepan Peroković, Josip Trnski Ivanov, Vladimir Jagarinec, Smiljka Fuček, Tomo Moslavac, Dragutin Pavković i Đuro Šostarec.

 

Učitelj Dragutin Pavković (1950. - 1952.)

 

Školi je odobreno da nosi naziv ''Kralj Tomislav'' 18. kolovoza 1931. Dogradnjom druge školske prostorije 1934. godine školska je zgrada postala najljepša zgrada u okolici. U sastavu školske zgrade nalazi se stan u kojem je stanovao učitelj sa svojom obitelji. Mještani su se ponosili svojom lijepom školom jer je osim toga bila ukrašena i tornjem. Zvono na školi posvećeno je 25. kolovoza  1940. godine nakon čega je uslijedilo veliko slavlje i proštenje.

 

 Posveta zvona, kumovi zvona: Kata i Franjo Šklebar, 1940.

 

Školske godine 1951./52. uvodi se peti, a 1952./53. uvodi se i šesti razred. U ''Novom Podravcu'' (polumjesečniku SSRN kotara Đurđevac) piše: ''Među najbolje škole u našem kotaru ubrajaju se škole Virovski Crnac, Drenovica itd.'' Nakon rata djeca se uključuju u grupe slobodnih aktivnosti (dramsku, tamburašku, folklornu, kasnije umjetničku, šahovsku i pjevački zbor) koje je s velikim zalaganjem vodio učiteljski par Franjo i Olgica Hudelist.

Učitelji Olgica i Franjo Hudelist -Školski ples, 1951.

 

 

 

 

Školske godine 1955./56. ukida se šestogodišnje obrazovanje, a ponovo se uvodi četverogodišnje.

                Od školske godine 1989./90. nastavlja se s trorazrednom kombinacijom, dok učenici četvrtog razreda idu u školu u Drenovici ili u Ferdinandovac.

Učiteljice i učitelji koji su nakon Franje i Olgice Hudolist radili u ovoj školi jesu Luka Kucel, Milica Matijević, Marija Jakupec, Vlado Đipalo, Nada Lukić, Marija Fuček, Ljubica Kenđelić, Marijana Cvekan, Željko Karan, Vlasta Golub, Slavica Pavlović i Danijela Halusek.

 

Učiteljica Milica Matijević (1967. - 1981.)

 

Izlet u Beograd, šk. god. 1982./83.

 

 

Učitelj Vlado Đipalo (1977. - 1984.)

 

Učiteljica Nada Lukić radila je u školi od 1982. - 1993. Ističe dobru suradnju s roditeljima učenika koji su uredili školski stan u kojem je ona stanovala.

 

Učiteljica Nada Lukić

 

Doček štafete

 

Učiteljica Vlasta Golub (1993. - 2000.), na slici šk. god. 1994./95.

 

Učiteljica Slavica Pavlović - stoji desno (2000. - 2008.), na slici šk. god. 2005./2006.

 

                U razdoblju od 2000. - 2008. izgrađeno je igralište, popravljen dio krovišta, uređen sanitarni čvor i uređena učionica.

 

Fašenki „Podravski svati“ – učenici iz Crnca i Drenovice, 2006.

 

 

                Od šk. god. 2008./2009. u školi radi učiteljica Melanija Mađerić. Pred početak školske godine obnovljeno je zvono na školi.

 

 

Posjet etno-imanju Josipa Cugovčana u Podravskim Sesvetama, 2009.

 

Izlet u Zoološki vrt Zagreb, šk. god. 2009./2010.

 

Školske godine 2010./2011. škola dobiva internet.

 

Maškare, 12. veljače 2013.

Radionica izrade cvijeća od krep papira "Pozdrav proljeću"

Kod tkalje, bake Terezije Prelogović zajedno sa učenicima 1. i 2. razreda iz Drenovice

Predavanje i prezentacija etnologice Nikoline Matočec "Od lana i konoplje do tkanja" u sklopu posjete učenika od 1.-4. razreda iz matične škole

 

Pod proljetnim praznicima, Jurajev tata, Željko Kapitanić zajedno sa Mladenom Barbericem i Josipom Kapitanićem okrečili su učionicu. Zahvaljujemo im na velikom trudu koji su uložili da učionica izgleda lijepo. Posebno zahvaljujemo i načelniku općine Novo Virje Branku Mesarovu na osiguranom materijalu kao i svim roditeljima učenika koji su pomogli u čišćenju.

Prije krečenja


Učionica je okrečena!

 

Uoči Dana planeta Zemlje, 20. travnja, na mjesto srušene dotrajale ograde ispred škole posadili smo sadnice kaline za živicu. Prostor ispred škole krasit će nam i dva Judina drva. Sadnice su donacija Hrvatskih šuma d.o.o. i ovim putem im se posebno zahvaljujemo.

 

Povodom dana Općine Novo Virje, 3. svibnja, u našoj školi održan je 16. susret područnih razrednih odjela Drenovice, Medvedičke i Crnca. Stvarali smo slikopriče i pisali pjesmu na kajkavskom narječju na temu "Proljeće" i izrađivali zumbule od krep papira. Održano je i natjecanje u nogometu i štafetnim igrama.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Ekatalog

Svi u školi, svi pri stolu 5

CMS za škole logo
Osnovna škola Ferdinandovac / Dravska 66, HR-48356 Ferdinandovac / os-ferdinandovac.skole.hr / ured@os-ferdinandovac.skole.hr
preskoči na navigaciju